april 15, 2024

En stolpejegers berettelse…

Herman Bakke fra Løten er en ivrig stolpejeger. Han vil gjerne dele noen opplevelser med oss andre. Her er hans berettelse:

Stolpejakt har de to siste årene blitt en favorittaktivitet for mange, også for meg.

Da coronaen slo til og gjorde all annen aktivitet nærmest umulig, måtte også jeg tenke nytt!

Nå er jeg vanligvis en aktiv kar, som har løpt o-løp i flere 10-år, deltatt på Birke`n, og syklet både Birke`n og Cykelvasa`n, flere ganger.

Herman Bakke fra Løten

Ferieplanene for 2020 (og også 2021..) var lagt, skulle delta på Cykelvasa`n og Svenske 5-dagars (O-Ringen) i vanlig orientering.  Alle vet at dette ikke ble noe av….

Hva gjør man da? Har jo deltatt på Stolpejakt og tur-o i Løten i flere år.

Da var det nærliggende å prøve Stolpejakt også i andre kommuner/klubbers regi!

Dette var jo en fin måte å få trent/komme ut på, da vanlig trening stort sett var avlyst.

Ble etter hvert et mål å nå 500 stolper, så 1000…  Etter hvert 1500 – ble enda noen til i 2020!

Har så langt bikket 1100 i 2021.

Men, har fått mange fine opplevelser, og vært på steder jeg ellers ikke ville oppsøkt, hvis det ikke var stolper der.  Har også gjenopplevd en del steder jeg har vært på vanlig o-løp for mange år siden.

På stolpejakt med barnebarna i Mosjømarka i Løten.

Dette blir det også noen rare opplevelser av!

En slik var i august i 2020. Skulle ta poster på Roverud og Lunderseter, i o-kongen Magne Lystad sitt rike.  Det var meget varmt, og jeg tok med meg mye drikke/mat, syntes jeg selv.

Dette er jo ikke mer enn to mil, riktignok i luftlinje fra Kongsvinger, der jeg hadde campingvogna, og det kryr av butikker og bensinstasjoner..

Jeg visste at det ikke var butikker på Lunderseter og Øyermoen (siste stopp på turen).

Men trodde det fantes kiosk/bensinstasjon et sted.  Dette ble etter vært aktuelt, da jeg hadde fått i meg alt drikke (sikkert 4 liter).  Hva gjør man da?  Jeg måtte innse at det ikke fantes noe å få kjøpt, og avsluttet turen uten å ta siste kartbit var ikke aktuelt!

Når gode råd er dyre, blir man desperat.  På en terrasse jeg så fra veien, satt det flere folk.

Da stoppet jeg og tok mot til meg og spurte om de hadde noe brus jeg kunne få kjøpt!

Det var ikke så mye å hente, men fikk en brusboks og fylt opp et par vannflasker!

Det reddet turen.  Da har du følelsen av å ha vært i ødemarka.

Gamlevegen i Løten

Når du er født og oppvokst i Løten, har du aldri opplevd, eller tenkt over at det er noen som har langt til butikk, eller bor skikkelig grisgrendt til.  Kan nevne at på Øyermoen bor det kun 25 fastboende..

Hvis man vil ha mange stolper, går man gjerne for steder med mange poster på begrenset område.  Dette frister en del.

Allikevel er det å gå for flotte naturopplevelser også inspirerende.  Mine to beste turer så langt i 2021 er av slik karakter: Gamlestølen i Etnedal, er et slikt.  Der var kartet ikke å oppdrive på butikk/bensinstasjonen.  Kommunekontoret var oppe, gikk dit, og traff moen hyggelige damer.  De klarte å finne kartet på nett, og skrev det ut for meg.  For en hyggelig opplevelse!

Turen var tung, men flott!

Den andre turen jeg tidlig bestemte meg for, var Skåret i Trysil, i bjørnenes rike…

Flott tur, på et sted jeg ellers aldri ville funnet på å dra!  Begge turer anbefales.

Det gjelder også turer på hjemlige trakter i Løten, både Gamlevegen til Skogbygda og Sykkelpostene i Løtenfjellet har brakt meg til et par plasser jeg som løtensoktning aldri har vært på!  Dette gjelder også turer etter ski-stolpene som kom til påske!

Som en forklaring på dette med kart, jeg er o-løper, og drar ikke til skogs/gatelangs uten papirkart.  Om jeg skanner postene, eller noterer koder og legger inne etterpå varierer.
Har også oftest med meg sykkel, med kartstativ på.

Blir nok noe stolpejakt fremover også, selv om pandemien etter hvert slipper taket (forhåpentligvis).

Herman Bakke, Løten o-lag