april 15, 2024

Fant ingen Sputnik i Snertingdal, gitt

Snertingdal er ikke for de som vil gå på stolpejakt i lakksko. Men du all verden så fint det er i skauen der.

10. desember 1957 var Snertingdal i verdens søkelys da man ventet på at Sovjetunionens aller første romsonde, Sputnik, skulle lande et eller annet sted på jorda etter sin første ferd. I Øvre Snertingdal ble det observert er lys som fanget både medias og de militæres søkelys. Avisoverskriftene nådde landet rundt – ja, helt til USA før mysteriet ble løst. Ingen Sputnik ble funnet, derimot kom sannheten om at noen ungdommer hadde lekt med sporlys fram.

I Snertingdal er det flere svarte stolper. Fra en av dem kan du speide utover dette skogstjernet, Lonken

Vi fant heller ingen rester av «Sputniken» på dagens runde i Øvre Snertingdal. Tidligere har stolpejakten foregått i sentrum og nedover mot idylliske Ringsjøen, men i år var det visst noen greier med grunneiere og inngjerding av beitemark som gjorde at stolpene ble plassert ut helt øverst i dalen.

Snertingdal ligger i Gjøvik kommune og inngår i stolpejakten i regi av Gjø-Vard o-lag. Det er imidlertid Snertingdal IF Orientering med Øystein Holmen i spissen å takke for at det har blitt stolpejakt i bygda. De gjør hvert år en fenomenal jobb, i likhet med alle andre stolpearrangører.

Årets tilbud kan minne mer om turorientering enn stolpejakt, men alternativet ville altså vært å droppe tilbud om stolper i Snertingdal. Det går ikke an. En runde på drøyt sju kilometer med 15 stolper tok godt over halvannen time i realt skogsterreng. Men runden er fint lagt. De få stiene som er i terrenget, er utnyttet på beste måte. Likevel må du belage seg på å traske i skauen, utenom stier mellom noen av stolpene i Snertingdal. Blaut på beina blir du også.

I Snertingdal er det godt skiltet, både til parkering ved Liaplassen og hvor det er forbudt å kjøre.

Hva mer?

Jo, Olaf Hoffsbakken kom fra Snertingdal. Han ble verdensmester i kombinert i Lahti i 1938. To år tydeligere vant han sølv både i kombinert og stafett i OL. I likhet med alle andre skiløpere på den tid, hadde han sitt daglige virke i tømmerskogen.

Valborg Østberg – bestemora til Ingvild Flugstad Østberg – kommer også fra Snertingdal. Valborg var blant de kvinnelige pionerne både på ski, i orientering og løping i ei tid der idrettsledere – så godt som alle godt voksne mannfolk – mente kvinner hørte hjemme på kjøkkenet og ikke i skiløypa. De kunne jo bli både snørrete og på annet vis alt annet enn estetiske dersom de løp andpustne med tunga ut av kjeften. Føde barn kunne de heller ikke gjøre, ifølge enkelte leger, dersom de anstrengte seg for mye.

Anstrengt seg har Else-Marthe Sørlie Lybekk gjort mange ganger. Hun er blant våre mestvinnende kvinnelige håndballspillere med gull både i EM, VM og OL. Else-Marthe kommer fra Snertingdal, og la grunnlaget for sin fremragende idrettskarriere i Snertingdalshallen. Den står like ved der arrangøren har henvist stolpejegere om å parkere – på Liaplassen – godt skiltet fra fylkesvegen mellom Redalen og Torpa.

Hvis du er stolpejeger på utkikk etter en real tur i skauen, vil neppe Snertingdal skuffe. NB! Husk sokke- og skoskift til etter turen.