mai 30, 2024

På stolpejakt i «Lille-Gjøvik»

Det var ikke aldeles tilfeldig at jeg dro på stolpejakt til Lilleakerbyen forleden. Eller «Lille-Gjøvik» om du vil.

Lysaker er et sted du vanligvis bare kjører forbi på motorvegen ut av Oslo i retning Drammen. Nå har Heming IL satt ut 25 stolper i denne bydelen, Ullern. Kartet heter Lilleakerbyen.

Fossen i Lysakerelva ga kraft til produksjonen som Mustad fabrikker trengte i det som i dag heter Lilleakerbyen.

Så hvor kommer dette «Lille-Gjøvik» inn?

Jo, nå skal du høre. For mange år siden var jeg på verdenscupåpning på skøyter i Berlin. Der kom jeg i prat med en norsk supporter og fortalte av jeg kom fra Gjøvik.

– Ja, jeg kommer fra «Lille-Gjøvik», fortalte vedkommende.

Og så begynte han å fortelle om Mustad fabrikkers etablering langs Lysakerelva på slutten av 1800-tallet. Om fabrikkene, arbeiderboligene og produksjon av alt fra spiker til margarin. Faren hans hadde jobbet på Mustad, og på folkemunne ble området som i dag heter Lilleakerbyen kalt for «Lille-Gjøvik», ifølge skøytesupporteren.

Jeg har aldri glemt denne for meg spesielle historien, og mang en gang tenkt at det hadde vært fint å besøke området. Mustads etablering langs Hunnselva i Gjøvik har jo betydd mye for etableringen og utviklingen av min hjemby. Når det samme er tilfelle et annet sted, gjør det jo turen ekstra spennende.

Informasjon på en av stolpene i Lysakerbyen.

Og det er noe av det genuine ved stolpejakten – det gir deg et påskudd til å oppsøke steder du aldri har vært før. Bli kjent og gjerne få med litt historie på kjøpet, slik som i dette tilfellet der det var informasjon på noen av stolpene om etableringen av Mustad fabrikker for snart 150 år siden.

Den gang var dette «landet» ­­– i dag en moderne bydel der en del av historien langs elva er tatt vare på. Gamle bygninger og restaurerte boliger ligger blant moderne næringsbygg og – selvfølgelig – et stort kjøpesenter.

Ta deg gjerne en tur langs Lysakerelva. Det var en fin stolpejakt, 25 stolper som i gangfart tok snaut halvannen time.

Eller kanskje har du et annet sted du har tenkt lenge på å besøke og stolpejakten nå gir deg er påskudd for å dra til? Høsten kan være ei fin tid for å jakte på stolper, så lenge hjortelusfluene holder seg unna.