mai 30, 2024

Svipp gjerne innom Brandbu en tur

Brandbu havnet liksom litt i bakevja da nye Riksvei 4 mellom Lygna og Gran sto ferdig for mange år siden. Det er ingen gyldig grunn til ikke å svippe innom for en rask tur på stolpejakt.

Hadeland o-lag har arrangert stolpejakt helt siden 2014, de siste årene fra Lygna i nord til Harestua og Jevnaker i sør. Det er for øvrig Emily Benham Kvåle som er primus motor for stolpejakten på i hvert fall deler av Hadeland. Hun kommer opprinnelig fra Southampton i England, er mange ganger verdensmester i sykkelorientering og gift med tidligere skiorienterer Hans Jørgen Kvåle fra Brandbu.

Nok om det.

Den nye gangbrua over elva Vigga i Brandbu sentrum.

Brandbu sentrum kan by på 19 stolper i et konsentrert område der stolpene tidvis ligger tett som hagl. Her kan du gå i lakksko – eller bruke sykkel – og ikke minst for familier med små barn bør Brandbu framstå som et interessant område. Og for de som er opptatt av å ta flest mulig stolper på kortest mulig tid, selvfølgelig. Lenger oppe i lia ligger det 21 røde og svarte stolper i et turområde med mange stier der Gjøvikbanen skjærer seg gjennom skrålia.

Regionen Hadeland består for øvrig av tre kommuner; Gran, Lunner og Jevnaker. Tidligere tilhørte alle Oppland, men etter fylkessammenslåingen for noen år siden valgte de to sistnevnte å slutte seg til Viken. Nå skal Viken oppløses, og hvem de tre nevnte kommuner slutter seg til da, er visst fortsatt noe usikkert.

Tegneseriemuseet ligger mellom stolpene 32 og 40.

Hadeland o-lag tilbyr for øvrig et variert tilbud med både sentrumsnære stolper og stolpejakt i terrenget for de som liker seg best i skogen. Noe for enhver smak, med andre ord i en region med mange severdigheter: Spektakulære Kistefos og Glassverket på Jevnaker, de unike Søsterkirkene på Granavollen eller kanskje Tegneseriemuseet mellom stolpene 32 og 40 på Brandbu.

Det er bare å ta avkjøringa i «bånn» av Lygnabakka og svippe innom …

Stolpene ligger tidvis tett som hagl i Brandbu sentrum.