april 15, 2024

Mye å oppleve på stolpejakt på Toten

Toten. Velstelte gårder og vakkert åkerlandskap så langt øyet rekker. I tillegg til omtrent 150 stolper, selvfølgelig.

På Østre Toten får du det meste. Kulturlandskap så det holder, men også urbane stolper i de fire «fjerdingene» i kommunen; Lena, Skreia, Kapp og Kolbu.

Vakkert kulturlandskap på Toten

Det er vanskelig å anbefale en tur framfor noen annen. Smak og behag avgjør om hva du velger, men uansett finner du på en måte roen ved å vandre over flatbygdene, mens nysådd åker så vidt er i ferd med å spire. Husk på neste gang du irriterer deg over å ligge bak en traktor langs fylkesvei 33. Det er bonden bak rattet – helst med grønn skyggelua fra Felleskjøpet – som gir deg mat på bordet.

OL Toten-Troll har arrangert stolpejakt på Østre Toten siden 2014. I år har de intet mindre enn 11 kartutsnitt (sju kartområder i den digitale appen) å velge mellom. Alle godt merket med muligheter for parkering og hvilke gardsveger du ikke bør kjøre bil. 19 av stolpene er også såkalte kulturstolper, der du kan lese litt om historien til stedet der du befinner deg.

Apropos historie. Ved stolpe 54 på kartet Billerud-Tallodden ligger gården Billerud. Det var her maleren Peder Balke bodde, og en utstilling av hans unike malerier er noe du absolutt bør få med deg.

Gårdene på flatbygdene på Toten er velstelte. Her mellom Kraby og Lena.

Det samme med Billitkiosken. Du kjører bare ikke vegen mellom Skreia og Lena uten å stoppe her for å kjøpe en softis. Verdens beste. Garantert.

Da er du også midt i et område som på 1980- og 90-tallet hadde et av landets beste håndballag. KSH 73 – seinere Toten HK – med søstrene Ingunn og Siri Thomassen i spissen kunne spille skjorta ev hvem som helst. I dag står det vel litt dårligere til med håndballen på Toten.

To-tre kart peker seg ut for de som ønsker å gå på stolpejakt i realt skogsterreng. Området Lensbygda-Toppenplassen har blitt brukt før, men er på ingen måte å forakte i et skogsområde med godt merkede og tilrettelagte turstier. Og apropos idrettsutøvere: Skihopperen Roger Ruud og langrennsløperen Åge Skinstad kommer begge fra Lensbygda.

Nytt av året er Torsætra, inngangsporten til Totenåsen nordfra. Dette området åpner ikke før lørdag 13. august. Kommer du på besøk den helga, kan det godt hende du ser landets beste orienteringsløpere i kamp om NM-gull på ultralangdistanse fra samme sted. Kanskje har de en post i nærheten av der du har en stolpe?

Slike kulturbenker finner du flere steder dersom du går Kraby-runden.

Hva mer? Jo, Starum, selvfølgelig. Starum med Sivilforsvaret og Norsk Hestesenter er et parkliknende område med 13 lettgådde stolper – selv om fem av dem er svarte. Og Karidalen med et topp moderne skisenter der Østre Toten skilag de siste årene har arrangert flere store renn både i langrenn og skiskyting. Her strekker stolpene seg i et stirikt område helt innover mot Stenberg friluftsmuseum. Et perfekt sted for å sette seg ned med medbrakt niste og kaffe.

God tur!