mai 30, 2024

Fra fjord til fjell på Hedmarken

Stolpejakten i regi av Vang og Hamar OK har det meste å by på. Fra Domkirkeodden langs Mjøsas bredder, via turstiene på Ilseng til Brumundkampen (826 m.o.h) langt innpå Vangsåsen bør tilfredsstille ulike behov og motivasjon for å gå på stolpejakt.

La oss starte med det enkleste først. I Hamar finnes stolper både i sentrum, i idylliske Ankerskogen og langs Mjøsstranda fra Jernbanemuseet i nord til det mye omtalte stupetårnet til den nette sum av 25,8 millioner kroner i sør. På ferden langs Mjøsas bredder ligger Domkirkeodden med ruinene av det som er igjen av Hamar domkirke som sto ferdig omkring år 1200. I området passeres dessuten flere severdigheter langs nyslått, duftende gras og på mjuke stier.

Til stolpe 8 på Hamar kan de yngste kjøre “minitog”. Foto: Tommy Gullord

Ilsengstiene er et unikt stinett på over 25 kilometer, for noen år siden kåret til Norges beste turrute. Stolpene på Ilseng-kartet er lagt langs noen av disse samt en del flere stier i et skogsområde typisk for Hedmarken.

Brumundkampen ligger så langt «til fjells» som det er mulig å komme på flatbygdene øst for Mjøsa. Dette er ikke et passende område for den som vil jakte stolper tørrskodd i lakksko. Men er du ute etter en real utfordring i et yndet turområde med hyttefelt og kupert terreng, er det bare å «ta sats» når stolpene her kommer 10. juni.

Domkirkeruinene passeres dersom du går eller sykler på stolpejakt langs Mjøsas bredder på Hamar. Foto: Tommy Gullord

At stolpejakt på Hamar og i Vang virkelig har slått an, forteller oppslutningen det meste om. Over 5000 har gått på stolpejakt så langt – mest av alle i Innlandet.

Fra Hamar er veien heller ikke lang til stolper i både Brumunddal, Moelv, Løten og Hamar. Stange kommer visstnok i midten av juni.

Da er det også et håp om å få «Mjøsas hvite svane» – Skibladner på vannet. Enn så lenge er vannstanden i Mjøsa alt for lav for verdens eldste hjuldamper som fortsatt er i drift. Men den er absolutt verdt et besøk, og fra Skibladnerbrygga i Gjøvik er veien kort til nærmeste stolpe.

Det trengs litt mer vann i Mjøsa før Skibladner kan sjøsettes. Foto: Tommy Gullord