mai 30, 2024

Stolpejakt på taigaen

Elverum. Det er liksom et must å gå på stolpejakt på Elverum. Her tilbrakte jeg fire år av mitt liv i hine, hårde dager. Iblant rakk jeg også innom noen forelesninger på lærerskolen.

Elverum. Fine furumoer med måsa som knaser under beina (bildet). Her kan du nesten gå i tøfler, selv om Strandbygda ikke er helt på høyde med Løvbergsmoen – naboterrenget der det var stolper i fjor. Men bevares, du kødder ikke med furumoene langs Glomma.

Visste du at sentrum i Elverum i Elverum blir kaldt Leiret, og at det bare er en liten spasertur derfra og opp til Christiansfjelds festning? Den ble anlagt i 1683 av feltmarskalk Gustav Wilhelm Wedel Jarlsberg under navnet Hammersberg skanse. Under kong Christian 5. s besøk 14. juni 1685 fikk festningen navnet Christiansfjeld.

I fjor var det stolper oppe på festningen. I år har stolpe-arrangørene på Elverum valgt et ikke mindre idyllisk sted. Norsk skogmuseum ligger like sør for Leiret, på begge sider av Glomma med idylliske Prestøya midt ute i elva der den dovent renner sørover, før den liksom tar fart og hiver seg utfor Prestfossen. Fra øya går det gangbru til «tørt land» på begge sider av Norges lengste elv.

Hva mer? Ikke så mye annet enn at snart 2000 stolpejegere fra mer enn 60 kommuner så langt har registrert 45.000 stolpebesøk på de til sammen 40 stolpene i Elverum. De er verdt et besøk, alle sammen.

Og jo, et par ting til.

Terningmoen militærleir, selvfølgelig, med Terningen Arena der landets og et av verdens beste håndballag holdet til. Midt i svarteste skauen spilles det Champions League mot flere av verdens håndball-storheter. Supporterklubben kaller seg selvfølgelig Taiga’n.

For som Rolf Jacobsen skriver i sitt dikt: «Tanker ved Ånestadkrysset».

Skogguden Pan, han med fløytespillet i trærne,
finner vi ham på Hedemarken? Tror ikke det.
Prøv lenger øst.

Bortafor Ånestadkrysset, der langskogene tar til.
Gjennom Elverum og Trysil helt til Botniska viken
kan du høre sangen i trekronene, lyden
med eventyr i.

For ved Ånestadkrysset i Løten begynner taigaen.
(Visste du det?)