april 15, 2024

På gjengrodde stier

Biri. Et tettsted med omtrent 1500 innbyggere, beliggende midt mellom Gjøvik og Lillehammer. Madshus Skifabrikk, Biri Travbane, Anders Lysgaard som var med og ga oss grunnloven på Eidsvoll og Torbjørn Løkken. Biri’n. Han som ble folkeeie etter å ha tatt VM-gull i kombinert i Oberstdorf i 1987. Baklengs over mål, selvfølgelig, etter å ha passert 18 konkurrenter i sportet.

I dag måtte jeg bare på stolpejakt i barndommens rike.

Opp langs Vismunda, elva som i uminnelige tider har vært ei sentral livsnerve i bygda. Tømmerfløyting, fisking og bading på solfylte sommerdager, mens kleggen beit og humla suste.

For en mannsalder siden gikk elva berserk. Den grov nytt løp og flommet ut over vollene nedenfor sentrum. Folk måtte reddes med helikopter – det hele var ganske dramatisk.

I dag bruser Vismunda mildt mot forsterkede elvevoller på sin ferd nedover mot utløpet i Mjøsa. Ved stolpe 4 (gapahuk) gir Rolfs Roy’s (bildet) assosiasjoner til ei tid med olabiler, pil og bue og politi og røver.

Videre opp gjennom Oladalen og inn i Sigstadskogen. Her bok kunstneren Einar Sigstad, flere ganger representert med sine berømte malerier og tresnitt på Statens Høstutstilling.

Kunstnern’s residens i Sigstadstua får du et lite glimt av dersom du gjør en venstresving mellom stolpene 12 og 14. Den ligger helt oppe i venstre hjørne på papirkartet – her har han skapt sitt eget, lille univers på den tidligere husmannsplassen med atelier og bilder utstilt i et av husene. Det er bare å banke på og høre om noen er hjemme. Kanskje finner du et fascinerende motiv som du får lyst til å kjøpe?

Ned mot bygda langs Lierengvegen. Du kommer ut på vegen akkurat der gården Sem ligger, kjent for sin stråtapet vevd av halm. Deler av rådhuset i Oslo, blant annet Bystyresalen, er smykket med Biri Tapet. Det samme med Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York.

Hvis det ikke hadde vært for skogen nedover Lierengvegen mot sentrum, kunne du skuet utover flere storgarder; Svennes og Verket. Anders Lysgaard bodde på Svennes. På Verket pågikk det storstilt glassproduksjon fra 1764 til 1885. Den dag i dag kan du finne rester – glasskår – fra ei svunnen tid der Biri Glassverk engang lå.

Etter omtrent sju kilometer og snaut halvannen times gange på gjengrodde stier stempler vi ut på den siste av de 20 stolpene. Det er bare å prøve. NB! Husk myggstift.