april 15, 2024

Urban stolpejakt mellom bølgende åkrer

Det er rart med det, gitt. På Ottestad har jeg aldri vært før – bare kjørt igjennom langs gamlevegen mellom Stange og Hamar – sjøl om det ligger rett over Mjøsa fra flatbygdene på Toten.

Apropos flatbygder. Hedmarken sørover fra Hamar må være indrefileten i det norske landbruket. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums rike. Storgarder og bølgende åkrer så langt øyet kan se. Mon tro om det kommer en ny statsminister fra Stange etter valget?

For det har kommet kjemper før fra Stange. Odvar Nordli var statsminister fra 1976 til 1981. Arbeiderpartiet. Klassekamp. Nød, fattigdom og smør på brødskiva. Ja, for det er også en del av Hedmarkens historie. I sine erindringer har Odvar Nordli beskrevet denne epoken i norsk historie på mesterlig vis. Det er ikke mer enn et par generasjoner siden.

I dag vitner velstelte hager og villaer om oljerikdommen som også har kommet Hedmarken og Innlandet til del når du går på stolpejakt i Stange. Her kan du gå i lakksko og stuttbukse – 10 stolper langs en omtrent tre kilometer lang runde på asfalt samt et par plenstubber.

Det samme med store deler av Ottestad. Men her får du også en smak av turstiene som ligger langs Akersvika med Vikingskipet majestetisk ruvende på andre sida. Idyllisk. Vakkert.

Ikke visste jeg at Norsk Utvandrermuseum ligger akkurat her, like ved stolpe 48 – en av de totalt 20 stolpene på den omtrent ei mil lange runden. De åpnet visstnok sommersesongen i helga. Det er en merverdi ved å gå på stolpejakt alt du opplever «langs din vei», og mens noen setter seg mål om å registrere flest antall stolper, er det nettopp opplevelsene underveis som trigger andre.

Søndag krydde det av stolpejegere på Stange og Ottestad. Folk i alle aldre. Med eller uten sykkel. Men det er plass til enda flere. Og Stange/Ottestad leverer det, altså. For de som ikke jakter de store, fysiske utfordringene lagt til skogs eller i fjellet, men trives best i urbane omgivelser.

Om noe i det hele tatt kan være urbant på flatbygdene, da.