juli 19, 2024

Hvaler, ja. Men Pepperstad Skog?

Det ble et lite miniraid i gamle Akershus og Østfold denne uka med stolpejakt på to steder jeg aldri har vært før. Det ene hadde jeg faktisk aldri hørt om før.

Jeg trodde jeg hadde vært i de fleste kriker og kroker i de to fylkene etter å ha løpt orientering i mer enn en mannsalder. Men Pepperstad Skog hadde jeg aldri hørt om før årets stolpejakt dro i gang.

Barkelagt sti i Pepperstad skog

For uinnvidde – Pepperstad Skog ligger i Vestby kommune i tidligere Akershus, ikke langt unna E6. Det er OK Moss som arrangerer stolpejakten der, liksom de gjør i mange andre områder både i egen kommune og flere nabokommuner.

Myke stier

På FB-gruppa Stolpejakten 2022 har jeg sett flere positive omtaler av stolpejakten i Pepperstad Skog. Og for et område for de som ønsker mest flatmark under føttene. Sjøl gikk jeg en runde på kanskje 6-7 kilometer, for det meste i skog på myke stier – noen til og med barkelagt.

Litt av et uteområde rundt skolen.

Ved Vestbyhallen var det plenty med parkeringsmuligheter. Like ved lå skolen med et uteareale som kan gjøre de fleste andre grønne av misunnelse. I bebyggelsen var det flere «grønne lunger» som gjorde at du slapp asfalt når du beveget deg fra stolpe til stolpe. Og stolpene i skogen lå for det aller meste langs tydelige stier.

En aldri så liten perle for de som ønsker en skogstur på flatmark i kombinasjon med bebyggelse fra i hovedsak sent 1970-tall.

Idyllisk

Like fint var det på Hvaler i gamle Østfold. Her er det kommunen som står som ansvarlig arrangør, ifølge områdeoversikten på stolpejakten.no. Men liksom OK Moss administrerer stolpejakten over et større område rundt egen kommune, gjør Fredrikstad Skiklubb det samme litt lenger sør i det gamle fylket Østfold.

Du passerer mange idylliske steder på jakt etter stolpene på Hvaler.

Begge skal ha all mulig ros for innsatsen.

Og Hvaler levde opp til forventningene. Også her mange stolper i småkupert skogsterreng i tillegg til i Skjærhalden – øyas «hovedstad». Her var det rene sørlandsidyllen med uteservering på bryggekanten og ferierende i hopetall. Idylliske badeplasser, hytter og svaberg. Og her er det nesten så de ser over til Sverige. Strömstad ligger ikke lenger unna i luftlinje enn Halden.

Jeg slutter meg gjerne til andre som sier at «stolpejakten drar deg til steder du ellers ikke ville blitt kjent med». Det er helt sant. For stolpejakt gir en unik mulighet til å gjøre seg kjent i vårt eget land.

Hvaler er en av landets største hyttekommune.