mai 30, 2024

Beste måten å bli kjent i Oslo? Gå på stolpejakt

Stolpejakten i Oslo Nord må være byens beste turistguide. For maken til informasjon om stedene du besøker, tror jeg ingen andre brosjyrer kan matche.

Nydalens Skiklub har virkelig lagt seg i selen for å tilby stolpejegere det lille ekstra – år etter år. For det første kan de tilby stolpejakt fra sentrum til der Nordmarka begynner. I tillegg skal du være heldig dersom du snubler over en stolpe som ikke kan fortelle deg noe om stedet du står på når den skannes. 184 stolper totalt. Strålende.

I Oslo Nord har Nydalens Skiklub virkelig lagt seg i selen for å informere om byens severdigheter.

Sjøl valgte jeg å gå på kartet St. Hanshaugen da jeg tok meg en bytur denne uka. Og for en gang skyld valgte jeg å bare bruke appen. Vanligvis sverger jeg til papirkart, og Nydalen har lagt ut kartmapper flere steder i Oslo. Men det funket med kart på mobilen også i et så urbant område.

Aldri en tur til Oslo uten et besøk på Bislett. Siden jeg var smågutt har dette genet som trigger meg hver gang jeg hører ei god rundetid på skøytebanen vært der. Fred Anton Maier. «Bettong». De fire S-ene og nå sist, men ikke minst Nils van der Poel. I vinter så jeg svensken bli verdensmester i Vikingskipet på Hamar etter å ha filleristet konkurrentene på den avsluttende 10.000 meteren.

Statuen av Knut “Kupper’n” Johannesen. Et must på stolpejakt i Oslo.

Da er det obligatorisk å besøke statuene av to av de aller største gjennom alle tider. Stolpe 151 sto like ved statuen av Hjalmar «Hjallis» Andersen. Like nedenfor stolpe 150 ved siden av Knut «Kupper’n» Johannesen. Dagen var reddet.

Der fikk jeg også info på appen om det trekantede lille området der Kupper’n står på statue – Lille Bislett. Akkurat som jeg kunne lese meg opp på historien til de fleste andre steder der arrangørene hadde plassert ut stolper.

Noen bedre måte å bli kjent i Oslo på, kan jeg ikke forestille meg.

Vannmangel har ført til at fontener og små dammer ikke er fylt opp med vann i sommer.

Og tenk det – i Oslo er det plassert ut til sammen 527 stolper. Fra de mest urbane midt i Oslo sentrum til «villmarksstolper» fra Tryvann og innover Nordmarka.

All honnør til alle arrangører både i Oslo og landet for øvrig.