april 15, 2024

Jessheim – en klassiker

Det er noen steder jeg bare må gå på stolpejakt. Det har blitt en vane – slik som på Jessheim.

I Ullensaker har det vært stolpejakt i mange år. I år som tidligere er «hovedkartet» på Jessheim, men også Kløfta og skogstoplene på Hauerseter litt lenger nord er fristende med til sammen 100 stolper.

Ved stolpe 13 kan du se Herredshuset fra 1901. På motsatt side av vegen bygges det nok et boligkompleks.

På barneskolen lærte jeg at Jessheim var et tettsted på Romerike. Du all verden som tida går – i dag framstår Jessheim som en moderne by med over 20.000 innbyggere. Den er visstnok en av landets raskest voksende byer. I hvert fall har det blitt meg fortalt, og stadig ny blokkbebyggelse og næringsbygg popper opp.

Alt dette får du rikelig anledning til å ta i øyesyn dersom du velger stolpene i byen. Masse nye boligkomplekser, men også noe av den gamle bebyggelsen som herredshuset fra 1901.

Like nord for bebyggelsen ligger idylliske Nordbytjernet – et friluftsområde med to dødisgroper (de to tjernene) og plenty med merkede stier. Det er en fornøyelse å rusle rundt på moen på mykt underlag og svalende gran- og furuskog. Det samme med den paddeflate moen nordøst for byen.

Idylliske Nordbyvannet med sandvolleyballbane i forgrunnen.

På Jessheim er det så flatt at vi som er plattfot nesten kan kjenne at jorda er rund. Dette er ikke stedet for deg som samler stolper over 900 meter. Kanskje heller ikke for deg som er opptatt av å fullføre flest mulig kart. Men du kan i hvert fall kombinere stolper i urbane omgivelser med lettgåtte skogområder uten store høydeforskjeller.

Papirkartet er et svært flak, og du skal være over middels godt trent dersom du fullfører Jessheim-kartet til fots på en dag. Sykkel er definitivt et alternativ til de fleste stolpene.

et har vært en tørr sommer så langt også på Jessheim. Denne dammen mangler foreløpig vann.

Gradestokken passerte 25 da sola sto på sitt høyeste, og behovet for veske føltes etter hvert merkbart. Ofte ser jeg om arrangøren har annonser på papirkartet, og da ble valget enkelt – det ble proviantering på Kiwi i Gotaasalléen. Halvannen mil og 44 stolper holdt definitivt på en strålende sommerdag.

PS! 3500 stolpejegere har registrert 84.000 stolper så langt i Ullensaker.

Kjekt å vite – slik i tilfelle uhellet skulle være ute.