juni 17, 2024

Klin kokos på Lilleaker

På vei til Asker passet det aldeles utmerket med en stopp i Lilleakerbyen denne helga. 20 lettgåtte stolper stolper ble belønningen – samt litt «lokalhistorie».

Mustad fabrikker har vært en hjørnesteinsbedrift i hjembyen Gjøvik i snart 200 år. Mustad er i første rekke verdenskjent for produksjon av fiskekroker. Men opp gjennom årene har de også tilvirket en rekke andre produkter.

I 1875 etablerte Mustad en fabrikk på Lysaker. Den gang var dette bondelandet ­­– i dag en moderne bydel der en del av historien langs elva er tatt vare på. Gamle bygninger og restaurerte boliger ligger blant moderne næringsbygg og – selvfølgelig – et stort kjøpesenter.

Lysakerelva med sine fossefall skapte muligheter for å etablere industribedrifter i Lilleakerbyen, som blant annet Mustad fabrikker.

Og det stopper ikke der. Mustad Eiendom har fortsatt store planer for framtida i Lysakerbyen, som har vokst fram takket være elva som renner fra Bogdtadvannet gjennom Lilleakerbyen og ut i Oslofjorden ved Lysaker. Lysakerelva som var grunnlaget for at Mustad etablerte seg i området for snart 150 år siden. Det var i første rekke produksjon av spiker og margarin som bedriften først ble kjent for – takket være elektrisk kraft fra fossefallene i elva.

Og det er her begrepet klin kokos som ved en tilfeldighet skal ha oppstått. Til produksjonen av margarin trengtes det store mengde tørket kokosmasse. For å sikre seg nok råvarer fortelles det at Wilhelm Mustad i forkant av første verdenskrig gikk til innkjøp av store mengde råvarer, som ble lagret en rekke steder, blant annet på både havna og store lektere utenfor Lysaker. Det skulle vise seg å være en gullkantet investering.

Det er plenty med informasjon når du skanner stolpene i Lilleakerbyen.

Denne hamstringen av kokosmasse gikk imidlertid ikke upåaktet hen blant Oslos innbyggere. Mange mente dette grenset til galskap – et sjansespill – at det var klin kokos. Derav altså begrepet som siden har blitt brukt også i så mange sammenhenger (kilde: mustadeiendom.no)

Akkurat denne fortellingen får du ikke når du skanner stolpene i Lysakerbyen. Arrangørene i Heming IL har imidlertid vært flinke og rause med andre opplysninger som beriker turen på fire-fem kilometer. Mye asfalt, selvfølgelig, men også gangveier og stier langs elva som i seg sjøl er verdt en tur.

Det er på ingen måte klin kokos at Mustad Eiendom holder til i Lilleakerbyen. Men det var Wilhelm Mustad som for over 100 år siden “forårsaket” dette begrepet.

Stolpejakten både i Lilleakerbyen, Ullernåsen syd og området Smestad-Skøyen åpnet ikke før denne helga. Til gjengjeld står stolpene ute resten av året. Bare en er rød, resten grønne og blå. Her kan du uten problemer registrere de fleste enten du bruker rullestol, er på tur med barnevogn eller rett og slett tar beina fatt.

God tur.