juni 17, 2024

Alt hva hjertet begjærer – i Larvik

Du all verden for en spennvidde Larvik har å tilby stolpejegere i jakten på stolper fra den nakne skjærgården sør for Stavern til brusende fossefall i Lardal.

For å ta det mest spennende først. Det er Larvik orienteringsklubb og Lardal o-lag som samarbeider om stolpejakten i Larvik kommune. Til sammen er det satt ut 196 stolper i 8 ulike områder. Blant de mest populære er rundene som fokuserer på Thor Heyerdahls liv og virke og Colin Archer. Disse rundene har blitt til igjennom et tett samarbeid med Thor Heyerdahl videregående skole, Larvik kommune og Vestfoldmuseene og Larvik orienteringsklubb som teknisk arrangør. Kunnskapsformidling om historiske personer er interessant for alle, og spesielt for skoleklasser.

Statue av Colin Archer. Du kan lære mer om mannen som bygde polarskipet Fram ved å gå på stolpejakt i Larvik.

Tenk det! Tenk hvilket potensiale stolpejakten har som samfunnsaktør i spann med både det offentlige og andre frivillige organisasjoner. Fysisk aktivitet i kombinasjon med kunnskap, læring og kulturformidling. Bare fantasien setter grenser for hva stolpene og appen kan brukes til.

Det har Lars Fremstad forstått. Foruten å være prosjektansvarlig i Foreningen Stolpejakten, er han også primus motor for stolpejakten i Larvik. Lars er «på’n» 24/7 (som det heter) – alltid engasjert, iderik og kreativ. Heldigvis er han ikke alene – det er mange «Larser» rundt omkring blant lokale stolpejakt-arrangører.

Thor Heyerdahls liv og virke er tema for elever på den videregående skolen ved samme navn. Du får selvfølgelig info om Larviks store sønn ved å skanne stolpen.

Da jeg begynte å løpe orientering på 1970-tallet, var Sørlandsgaloppen stor. På det meste tror jeg den samlet omtrent 4000 deltakere. På Rakke utenfor Stavern lå vi i telt, badet i sjøen, solte oss eller grov grøfter for å drenere bort regnvannet rundt teltene. Livet kunne ikke bli bedre.

Alle disse minnene dukker selvfølgelig opp når du tusler lags blankskurte svaberg i strålende sommervær i en liten, men fin runde med 11 stolper på Rakke. Langs ruta passerer du blant annet bunkere tilhørende Rakke fort som ble innviet i 1935. Etter angrepet på Norge i 1940 overtok tyskerne dette øvelsesbatteriet og utvidet det med kanonstillinger. I 2002 opphørte all militær aktivitet på stedet.

Rakke – ei lita perle med blankskurte svaberg utenfor Stavern.

Ikke langt unna ligger Fredriksvern festning i Stavern, også det ei lita perle med 12 stolper inne på festningsområdet. Flere finnes både lenger nordover i Stavern og ikke minst i Larvik sentrum.

Og i Lardal finner du både Holemyra og Kjærra Fossepark, der Numedalslågen buldrer langs et flott anlagt friluftsområde. Her er det også en stor klatrepark og tilrettelagt for fiske i elva. Men obs! Det er en grunn til at tre av stolpene langs elva er svarte. Disse ligger langs en smal stil i en bratt elveskråning nord for fossen.

Numedalslågen i all sin prakt.

Men det slutter ikke der. Larvik har både Helgeroa og to ekspedisjonskart (mot betaling) å tilby de aller ivrigste. Så langt har snaut 9300 stolpejegere registrert over 300.000 stolpebesøk i Larvik. Og har du ikke vært der enda, så står sola høyt og lyser skarpt i flere uker utover høsten langs Skagerakkysten og innover i Lågendalen.

For Larvik frister utvilsomt til nye stolpeturer.

Du skjønner du har gått riktig når….