juni 17, 2024

Stolpejakt til nødbua hass Ivar

1091 meter over havet. Svart stolpe. På Nevelfjell så vidt innenfor kommunegrensa til Lillehammer er vi i Ivar Ringens rike.

Nordseter og Gropmarka er hellig for mange lillehamringer. Nettopp derfor startet Ivar Ringen for et par år siden Facebook-gruppa Gropmarkas Venner. Den private gruppa har i dag nesten 5000 medlemmer. Over 1000 av disse er betalende medlemmer.

Ivar Ringen ved Nødbua på Nevelfjell. Mange hundre timer har det tatt å restaurere Nødbua det siste året.

– Gropmarkas Venner ønsker å være en tydeligere stemme i «kampen» for Nordseter og mulig fritidsbebyggelse ovenfor Lillehammer – nær Bymarka vår, sier en entusiastisk Ivar Ringen.

Nødbua

Vi står ved Nødbua på toppen av Nevelfjell, nyrestaurert etter utallige dugnadstimer det siste året. Alt arbeid er utført på dugnad, uten offentlig støtte. 125 var ned på dugnaden. 3000 dugnadstimer ble registrert. Det er for øvrig Lillehammer Røde Kors Hjelpekorps som eier Nødbua, der folk kan søke ly dersom de blir overrasket av uvær i fjellet.

Primus motor for prosjektet: Ivar Ringen, selvfølgelig.

Utgangspunkt for turen er Nordseter, opprinnelig ei setergrend med spredt hyttebebyggelse oppunder snaufjellet. Og slik ønsker Ivar Ringen det skal forbli.

Det er for det meste spredt hyttebebyggelse i fjellet innover fra Nordseter, flere steder uten vei til hyttene.

– Det handler om å ta vare på Lillehammers egenart og identitet. Vi trenger ikke å bli lik alle andre, påpeker han.

Markagrense

Gropmarka er området fra Nordseter og nedover mot selve byen. Ivar Ringen og hans FB-venner kjemper for å bevare mot utbygging og store naturinngrep.

– Her ønsker vi verken vei eller utbygging. Vårt mål er å få på plass ei markagrense som forhindrer dette, påpeker 74-åringen, som nær sagt alle i Lillehammer har et forhold til.

Setervollen ved stolpe 1, Kaussetra. Bak skimtes det gamle hotellet på Nordseter som var et populært tilholdssted for fjellfolk i mange år.

Nå går ikke årets stolpejakt i regi av Lillehammer o-klubb i selve Gropmarka, men fra Nordseter og innover fjellet og rundt Nevelvatnet. Turens absolutte høydepunkt er selvfølgelig på toppen av Nevelfjell. Her har du utsikt både til Jotunheimen og retning Rondane.

Finere kan det ikke bli.

250 høydemeter

Det er omtrent 250 høydemeter fra parkeringa på Nordseter til toppen av Nevelfjell. Alle stolpene ligger langs vei og stier, men disse kan være steinete – særlig over skoggrensa – etter at tusener har brukt disse stiene i flere tiår.

For Nordseter er utfartssted nummer én for mange lillehamringer både sommer og vinter. Hele runden med 10 stolper er nok på ei drøy mil. En liten sekk med litt drikke og niste på toppen av Nevelfjell blir derfor aldri feil.

Men i strålende sommervær med sol fra skyfri himmel blir det ikke bedre. Ei aldri så liten perle av en stolpejakt-runde for de som ønsker seg en fjelltur.

En varde på vei mot toppen av Nevelfjell, 1091 meter over havet.