mai 30, 2024

Fra asfalt til villmark i Løten

På Løten har de sannelig min hatt litt av hvert å by på for stolpejegere. Alt fra «urbane» Løten sentrum med asfalt, striglede plener med hekker rundt til ren villmark i Brynsåsen.

Brynsåsen har vært brukt til orientering – trening og konkurranser – i mange, mange år. Det er ikke et område du oppsøker uten en viss kartforståelse. Noen småstier går riktignok på kryss og tvers gjennom terrenget, men stort sett er det småkuperte berg, slake skrålier og myrer som dominerer.

Brynsåsen i Løten byr på stolpejakt i real villmark.

De 30 stolpene i Brynsåsen er de samme som blir brukt i Løtens turorientering. Å holde retningen er utfordrende. Kompass etter GPS-funksjonen på mobilen er nesten et «must». Hvis ikke skal du være fryktelig god til å lese kart.

Kontrasten er stor til sentrum i Løten med stolper stort sett langs asfaltveger i boligfelt. Jernbanen deler sentrum i to, mens en liten skogteig sørvest for idrettsplassen gir en liten avveksling i all traskingen på asfalt. Noen småstier er så gjengrodd med bringebærkratt og brennesle at et par stolper med fordel kan registreres via funksjonen i appen fra litt avstand.

Løten sentrum byr på stolpejakt for de som liker asfalt og bolidstrøk.

I tillegg har Løten 20 stolper spredt litt tilfeldig (ser det ut som) på Budor samt 10 stolper i skogsterreng ved Fjeldhaug sør for Rokosjøen.

Og helt til slutt – kanskje den mest spesielle stolpejakten i hele landet. Løten har plassert ut 20 stolper fra Veakrysset sør for sentrum til Olahusa sør for Rokosjøen med historiefortelling på hver stolpe. NB! Sykkel er en absolutt fordel dersom du legger ut på denne turen.