mai 30, 2024

Stolpejakt i Kjell Aukrusts rike

Kjell Aukrust er blant mine absolutte favoritter. I helga fikk jeg for første gang anledning til å teste stolpejakten i hans barndoms rike.

Ingen har beskrevet sin samtid og oppveksten i Alvdal på en like glødende og entusiastisk måte som multikunstneren Kjell Aukrust. Ofte handler det om bitende kulde og frostrøyk fra Glomma. I helga var det nærmere 30 varmegrader da de 40 stolpene ble tatt i to vendinger.

Solan og Ludvig – mottakelseskomite utenfor Aukrustsenteret ved stolpe 2.

Ludvig og Solan var der selvfølgelig, hilsende på alle besøkende til Aukrustsenteret med Flåklypatoppen i bakgrunnen. Stolpe 2 ligger på hjørnet av bygningen – litt lenger oppe i gata befinner stolpe 14 seg ved statuen av Aukrust sammen med sine to følgesvenner. Solan nonchalant utruga i ei osp attmed Glomma. Ludvig som i ung alder kom under en slåmaskin og ble skamklipt – kort i nakken og fyldig ved øra. Den ene evig optimist, den andre redd for alt som kan være «fali».

Alvdal Turforening og o-gruppa i Alvdal IL i samarbeid med Steien Helselag har tilrettelagt en stolpejakt som både gjør deg kjent i bygda og byr på noen utfordringer med fem svarte stolper i skogen som rager opp mot Tronfjellet. Og på vei gjennom Steigjela – Alvdals Karl Johan – er det bare å la tankene vandre mellom stolpene 17 og 37 og se for deg en Mysil Bergsprekken eller en Melvin Snerken på vei nedover gata mot Storsteigen Landbruksskole. Sistnevnte sikkert på vei innom polet for å handle sin bananlikør, før han oppsøker redaksjonen i Flåklypa Tidende og sjefredaktør Frimand Pløsen.

Flere stolper ligger i nærheten av Aukrustsenteret og Flåklypatoppen.

Det ble tid til noen stolper også på Tynset, i Os og Røros. Smak og behag hva angår stolpejakt kan være så mangt, men runden fra Bergstaden Røros og oppover slakt hellende fjellterreng mot Vardhøgda (stolpe 8, 798 m.o.h) var egentlig verdt turen i seg selv. Med påfølgende rømmevaffel og kaffe i en bakgård nesten nederst i Kjerkgata på vei hjem. Atmosfære. Stemningsfullt. Nesten andektig.

En tur med innlagt stolpejakt til Nord-Østerdal er absolutt å anbefale. Og rekker du oppover før kvikksølvet atter synker til bunns på termometeret, er en «dukkert» i Svarttjønnet absolutt ikke å kimse av – en flott badeplass langs fylkesvei 30 mot Koppang ei snau mils vei sør for Tynset.