april 15, 2024

Nesten hele Romerike «tapetsert» med stolper

Det er mye å velge mellom dersom du går på stolpejakt på Romerike. I Nannestad er det tre områder med til sammen 70 stolper.

Ferien er for de fleste over, sommeren på hell og dagene blir sakte, men sikkert lengre. Likevel våger jeg påstanden – det er nå utover høsten det er fint å gå på stolpejakt.

Derfor svippet jeg innom Nannestad her en dag. 14 stolper på kartet som går fra sentrum (Preståsen/Tegnebyen) og nordover helt til Maura. Det er litt av et område, både i utstrekning og når det gjelder variasjon.

Sentrum i Nannestad er ikke veldig stort, Maura er heller ingen storby. Men begge er – liksom mange andre småsteder – koselig å rusle gjennom med velholdte boligfelt og skogteiger med tydelige stier og frisk luft.

Og slike tettsteder er det flust av på Romerike. Ja, det er nestens så du kan gå sammenhengende på stolpejakt fra Maura i nord til Lillestrøm – regionens hovedstad med eliteserielag i fotball og eget myggmuseum – i sør.

Apropos stier; på Nannestad behøver du ikke å bli blaut på beina sjøl om du krysser myra mellom stolpene 15 og 16. Her er det «brolagt» sti med solide planker som holder deg tørr på beina dersom det er oppholdsvær. Og fra stolpe 16 kan du vandre videre gjennom flott skog helt til du kommer til Maura. Det er litt av et «karstykke» å ta alle stolpene på dette kartet på en runde – selv om jeg ikke tviler et sekund på at noen har gjort det.

Men for de fleste av oss er det heldigvis mulig å dele opp kartet i flere runder. Det samme på Jessheim med sine mange stolper – også der en fin blanding av sentrumsnært og en så godt som paddeflat, nærliggende skogteig. Eller du kan gå på Kløfta, på Eltonåsen, Holter, Åsgeina, flere steder i Gjerdrum og både øst og vest i Lillestrøm.

Nesten hele Romerike er som sagt «tapetsert» med stolper.

Stadig flere arrangører har informasjon på sine stolper som gjør at du kan bli kjent med stedet på en helt annen måte enn om du bare «raser» forbi og skanner stolpene. Det beriker stolpejakten for mange. Det er også en måte å «gi litt tilbake» til samarbeidspartnere som bidrar økonomisk lokalt.

Hva mer? Jo, 210.000 stolpejegere har hittil registrert til sammen nesten 14 millioner stolpebesøk. Og fortsatt er de godt over to måneder igjen av sesongen mange steder. Derfor er det fortsatt mulighet for å rekruttere flere stolpejegere før «butikken» stenger ned for i år.